Kledingbeleid Gymnastiekvereniging Uno Animo

Uno Animo hanteert een kledingbeleid vanwege de volgende twee redenen:

1. Veiligheid Het dragen van de juiste kleding tijdens de lessen is van belang voor de veiligheid van de leden. Het beleid is opgesteld om de kans op blessures te verkleinen.
2. Uniformiteit Het dragen van de voorgeschreven kleding tijdens de lessen draagt bij aan de gezamenlijke identiteit van de vereniging. Het beleid is opgesteld om ervoor te zorgen dat leden zich gelijk voelen aan elkaar.

Voor elke groep zijn er richtlijnen opgesteld om nog beter te duiden om welke specifieke sportkleding het precies gaat.

Acro gymnastiek wedstrijd en turnen wedstrijd
Leden van de groepen: acro gymnastiek wedstrijd en turnen wedstrijd dragen tijdens de wedstrijden hun eigen tenues en tijdens de lessen het clubtenue van Uno Animo. De leden van de wedstrijdgroepen dragen uitsluitend turnschoenen.

Acro gymnastiek recreatie en turnen recreatie
Leden van de groepen acro gymnastiek recreatie en turnen recreatie dragen het clubtenue van Uno Animo. Het dragen van broekje over het tenue is toegestaan. De leiding van de groep is beschikbaar voor eventuele vragen met betrekking tot de voorgeschreven kleding.

Kleutergym
Leden van de groepen kleutergym dragen het clubtenue van Uno Animo of een rode gymbroek en een wit Uno Animo T-shirt. Het dragen van een broekje over het tenue is toegestaan. De leiding van de groep is beschikbaar voor eventuele vragen met betrekking tot de voorgeschreven kleding.

Recreatiegym
Leden van de recreatiegym dragen tijdens de lessen een rode gymbroek en een wit Uno Animo T-shirt.

Voor de groepen, ouder-kind gym seniorengym, sportcarrousel en zaalvoetbal gelden

de volgende voorschriften:
Leden van deze groepen wordt aangeraden om tijdens de lessen comfortabele sportkleding te dragen. Er zijn verder geen speciale kledingvoorschriften van toepassing.

Geschikt schoeisel
Voor alle leden geldt dat in de sporthal enkel geschikt sportschoeisel gedragen mag worden. Dat wil zeggen:
– Schoenen met een lichte zool om zwarte strepen te voorkomen in de zaal.
– Schoenen die niet buiten gedragen worden. Het vuil wat zich aan de zolen hecht kan voor gladheid en dus onveilige situaties zorgen in de zaal.
– Turnschoenen

Schoeisel kan voorafgaand aan de les omgewisseld worden in de kleedkamers.

Haar
Lang haar moet altijd vastgebonden worden om te voorkomen dat het in het gezicht komt of verstrikt raakt in de toestellen. Gebruik een elastiek of een haarband die stevig blijft zitten tijdens de oefeningen.

Sieraden
Het dragen van sieraden (zoals ringen, oorbellen, kettingen, armbanden) is niet toegestaan, omdat dit gevaarlijk kan zijn tijdens bepaalde oefeningen en de kans op blessures vergroot.

VEILIG EN PRETTIG SPORTEN

We willen graag dat iedereen het naar de zin heeft bij onze vereniging. Bovendien willen we ongelukken zo veel mogelijk voorkomen. Om samen veilig en prettig te kunnen sporten, hebben we een aantal regels voor onze leden opgesteld.

Wat verwachten we van jou?

  • Behandel een ander zoals jij zelf graag behandeld wil worden!
  • Laat iedereen in zijn/haar waarde. Iedereen sport op zijn/haar eigen niveau, we lachen de ander alleen toe.
  • Tijdens de lessen en activiteiten draag je de verplichte gymkleding van Uno-Animo.
  • Tijdens de lessen en activiteiten draag je geen sieraden.
  • Maak je haren netjes vast.
  • Wees zuinig op de materialen die je gebruikt.
  • Help mee met opzetten en opruimen.
  • Zet de gebruikte spullen op de goede plek terug.
  • Speel niet in het materialenhok.
  • Meld het bij de leiding als je bijvoorbeeld luizen of krentenbaard hebt.
  • Meld het bij de leiding of vertrouwenspersoon als er problemen in je groep zijn.

Wat verwachten we van ouders?

De veiligheid van uw kind staat voorop. Daarom vragen we u als ouder om de volgende regels in acht te nemen:

  • Kom niet bij de lessen kijken en bemoei u niet met de les. Dat leidt de kinderen af en brengt hun veiligheid in gevaar.
  • Kom niet in de kleedkamers, behalve wanneer uw kind zich nog niet zelf kan omkleden.

Tijdens de openlesweek bent u natuurlijk van harte welkom. U krijgt hierover van tevoren informatie. Wilt u tussendoor toch een keer komen kijken of hebt u misschien andere vragen? Overleg dan even met de leiding. Zij zoeken samen met u naar een oplossing.

Gedragsregels seksuele intimidatie

Uno Animo confirmeert zich uiteraard aan de door NOC*NSF opgestelde gedragsregels seksuele intimidatie. Zie voor de actuele regels: http://www.nocnsf.nl/grensoverschrijdend-gedrag/gedragsregels-seksuele-intimidatie.

Hieronder staan de regels genoemd.

De sportbonden in Nederland nemen seksuele intimidatie serieus. NOC*NSF heeft gedragsregels voor sportbegeleiders opgesteld. Die regels zijn door alle landelijke sportbonden onderschreven. De regels zijn gemaakt om de risico’s op ongewenst gedrag in de relatie pupil en trainer te verkleinen en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Hieronder vindt u de elf gedragsregels die worden onderschreven door alle landelijke sportorganisaties die zijn aangesloten bij NOC*NSF.

  • De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt.
  • De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
  • De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter.
  • Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
  • De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
  • De begeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
  • De begeleider zal tijdens training(sstages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
  • De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
  • De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
  • De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Indien hij gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze regels zal hij de betreffende persoon daarop aanspreken.
  • In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen.